documentaire

Dancing with Snow

In een Noord Pakistaans afgelegen bergdorp wil het 13-jarige meisje Khushim professioneel skiër worden, maar in haar traditionele omgeving ligt uithuwelijking op de loer. Deze jeugddocumentaire wordt gemaakt in de serie Mensjesrechten.

Op de roze tweedehands jas van Khushim staat de tekst Dancing with Snow. Ze houdt van dansen, zegt ze; dansen in de sneeuw, de slalom, de afdaling. Het vrij bewegen op de skipiste staat haaks op het onvrije bewegen in haar conservatieve dorp Naltar Bala. Dansen in een publieke ruimte met jongens is voor meisjes onacceptabel, ook in de modernere stad verderop. Op de ski piste gelden andere normen en skiën jongens en meisjes gemengd en stappen samen in de lift.

In deze gespleten omgeving groeit Khushim op. Ze wil de beste skiër van de wereld worden, maar de lokale tradities zijn sterk. Uithuwelijking is niet alleen economische noodzaak, maar ook van belang voor de bescherming van de eer en de reputatie van de familie. Trouwt Khushim, dan maakt haar met moeite gewonnen vrijheid plaats voor de geslotenheid van een traditioneel huishouden.

Khushim heeft een ambitieus doel: deelnemen aan de Jeugd Winterspelen van 2020 in Lausanne. Gaat ze dit halen? Of wordt ze – voordat ze haar droom kan verwezenlijken – uitgehuwelijkt?

Met deze film wil regisseur Els Remijn via een spannend en aangrijpend verhaal een groter, wereldwijd probleem aankaarten; de achterstelling waaraan veel meisjes zich moeten ontworstelen om vooruit te komen in het leven.

Geproduceerd door: Prospektor & EO.
Jaar van productie 2019
Regie: Els Remijn