Het Bestuur

 Bij Monocle Productions zijn mensen betrokken met hart voor kunst en documentaire. Mensen die de maatschappelijke waarde hiervan inzien en willen uitdragen. Kwaliteit is van groot belang. Stichting Monocle Productions is opgericht door journalist/ documentairemaker Els van Driel.

Els van Driel (Alkmaar, 1976) “Monocle? Dat is zo’n ouderwets eenglazig brilletje. Het staat voor het uitvergroten van ogenschijnlijk kleine verhalen, die een grote impact kunnen hebben.”

Els studeerde sociaal-culturele theologie en begon haar journalistieke loopbaan bij IKON televisie. Daar was ze o.a. initiatiefnemer van de jeugddocumentaireserie Mensjesrechten. Ze heeft een flinke rij (jeugd)documentaires op haar naam staan en zij won hiervoor diverse belangrijke prijzen wereldwijd, zoals een Rockie award en de Prix Jeunesse. In 2021 won ze samen met Eefje Blankevoort een Gouden Kalf voor hun documentaire Shadow Game. Ook werkte zij samen met Europese journalisten aan een reportage over de gewelddadige en illegale pushbacks in Kroatië. Deze reportage, het Schaduwleger van Europa, won de prestigieuze journalistieke prijs de Tegel 2022 in de categorie Buitenland. Els wil met haar films mensen wakker schudden, ontroeren en empathie creëren met werelden ver weg en dichtbij.

Haar interessegebieden zijn mensenrechten, immigratie en religie. www.elsvandriel.nl

Ook schreef ze voor De CorrespondentSamsam, One World, Trouw en Nederlands Dagblad. Daarnaast modereerde zij voor Movies That Matter, Humanity House en De Nieuwe Liefde en geeft zij regelmatig gastlessen op universiteiten en hogescholen.


Monocle heeft een onbezoldigd bestuur.

Lot Dercksen (secretaris)
“Monocle Productions vormt een nu nog bescheiden platform voor indringende verhalen, dat zich in hoog tempo ontwikkelt tot een betekenisvolle producent van cross-mediale uitingen gericht op een inclusieve samenleving. Om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van dit platform zie ik als bijzonder en eervol.”

Lot is Manager Communicatie & Marketing bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Lot heeft een brede ervaring op communicatie-gebied, zowel in de non-profit als corporate sector. Vóór haar huidige functie was zij ruim twaalf jaar werkzaam bij televisie, waar zij als redacteur/researcher en verslaggever werkte bij IKON-televisie, NCRV en de NPS (nu NTR) – binnen de domeinen buitenlandjournalistiek en kunst & cultuur.

Matthijs Baan (penningmeester)
“Documentaire producties leveren een enorm belangrijke bijdrage aan kennisvorming en bewustwording op thema’s die ons allemaal aangaan, maar die niet alledaags zijn.”

Matthijs is oprichter en directeur van adviesbureau Spring Associates te Amsterdam, gericht op innovatie en strategie-ontwikkeling op het gebied van grote maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, gezondheid en educatie. Matthijs heeft daarnaast directe betrokkenheid bij de oprichting en aansturing (als adviseur of commissaris) van een handvol ondernemingen die een missie hebben in het maken van een sociale impact.