Het Bestuur

 Bij Monocle Productions zijn mensen betrokken met hart voor kunst en documentaire. Mensen die de maatschappelijke waarde hiervan inzien en willen uitdragen. Kwaliteit is van groot belang. Stichting Monocle Productions is opgericht door journalist/ documentairemaker Els van Driel.

Els van Driel (Alkmaar, 1976) “Monocle? Dat is zo’n ouderwets eenglazig brilletje. Het staat voor het uitvergroten van ogenschijnlijk kleine verhalen, die een grote impact kunnen hebben.”

 

Els van Driel (Alkmaar, 1976) is journalist en documentairemaker. Ze werkte dertien jaar voor IKON-televisie, waar ze verschillende prijzen won met haar jeugddocumentaires in de serie Mensjesrechten, bijvoorbeeld met:
*Hoe Ky Niels werd won de Prix Jeunesse 2016, gender equityprize van Prix Jeunesse, Japan Prize Unicef award en Banff Rockie Award 2015.
*Een jaar zonder mijn ouders ontving o.a. de Cinekid Kinderkast award 2016, Chicago international children’s filmfestival award 2016 en Banff Rockie Award nominee 2016.
*Gabriel verslaat het WK kreeg de prijs voor best documentary Singapore int. Children’s filmfestival 2016 en Kuki short filmfestival Berlin 2016.

Els haar expertise ligt vooral op het gebied van mensenrechten, immigratie en religie. Ze studeerde sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam en doceert tevens religie-journalistiek en documentaire aan studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht.

Ook schreef ze voor De CorrespondentSamsam, One World, Trouw en Nederlands Dagblad. Daarnaast modereerde zij voor Movies That Matter, Humanity House en De Nieuwe Liefde.


Monocle heeft een onbezoldigd bestuur.

Anna Pedroli (voorzitter)
“Voor Monocle Productions zijn verhalen een bindmiddel en een belangrijke manier om mensen te activeren. Daar geloof ik ook in; zeker in deze tijd zijn sterke verhalende vergezichten nodig die andere werelden dichtbij brengen.”

Anna Pedroli werkt als zelfstandige in de media- en culturele sector aan talentontwikkelingstrajecten en als (beleids-)adviseur. Sinds najaar 2018 is zij interim directeur van de belangenvereniging van speelfilmproducenten FPN, die het meerendeel van de filmproducenten in Nederland vertegenwoordigt en als doel heeft om een dynamische en creatieve filmindustrie te stimuleren. Ze heeft voor het Mediafonds en de Raad voor Cultuur gewerkt en op projectbasis voor o.a. het AFK, de VPRO en de HvA. Ook begeleidde zij drie edities de Sandberg@Mediapark Masterclass.

Lot Dercksen (secretaris)
“Monocle Productions vormt een nu nog bescheiden platform voor indringende verhalen, dat zich in hoog tempo ontwikkelt tot een betekenisvolle producent van cross-mediale uitingen gericht op een inclusieve samenleving. Om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van dit platform zie ik als bijzonder en eervol.”

Lot is Manager Communicatie & Marketing bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Lot heeft een brede ervaring op communicatie-gebied, zowel in de non-profit als corporate sector. Vóór haar huidige functie was zij ruim twaalf jaar werkzaam bij televisie, waar zij als redacteur/researcher en verslaggever werkte bij IKON-televisie, NCRV en de NPS (nu NTR) – binnen de domeinen buitenlandjournalistiek en kunst & cultuur.

Matthijs Baan (penningmeester)
“Documentaire producties leveren een enorm belangrijke bijdrage aan kennisvorming en bewustwording op thema’s die ons allemaal aangaan, maar die niet alledaags zijn.”

Matthijs is oprichter en directeur van adviesbureau Spring Associates te Amsterdam, gericht op innovatie en strategie-ontwikkeling op het gebied van grote maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, gezondheid en educatie. Matthijs heeft daarnaast directe betrokkenheid bij de oprichting en aansturing (als adviseur of commissaris) van een handvol ondernemingen die een missie hebben in het maken van een sociale impact.