Op 18 maart 2016 werd de EU-Turkije-deal ondertekend, een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivelspact volgens anderen. De overeenkomst moest een eind maken aan de stroom vluchtelingen die in het najaar van 2015 tussen de Turkse en de Griekse kust, op zoek naar veiligheid en een beter bestaan, dagelijks de verdrinkingsdood riskeerde. Hoog tijd voor een kritische analyse over de effectiviteit van de deal.

De Oostenrijker Gerald Knaus, oprichter van ESI, een denktank over stabiliteit in Europa, wordt gezien als de architect van de deal. Hij wordt verguisd door extreemrechts en mensenrechtenorganisaties, maar hij wordt ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar reist Knaus ook nu nog door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid, waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.

Ondertussen zitten op Lesbos, dankzij de deal, duizenden vluchtelingen al maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden. De lokale bevolking, vrijwilligers uit heel Europa en vluchtelingen zelf, proberen de situatie te verlichten. Inmiddels dient de EU-Turkije deal als voorbeeld voor het sluiten van nieuwe deals met landen in Noord-Afrika. Werkt die EU-Turkije deal eigenlijk wel? Voor wie werkt die dan? En wat hebben we geleerd van de deal?

‘De Deal’ toont de gevolgen van de EU-Turkije deal en mogelijke oplossingen voor het huidige Europese vluchtelingenbeleid.

Scenario en regie: Els van Driel en Eefje Blankevoort
camera: Stefano Bertacchini
montage: Paul de Heer
geluidsontwerp: Björn Warning
research: Zuhoor Alqaisi
productie: Nazima Mintjes
producent: Els van Driel voor Monocle Productions, Iris Lammertsma en Boudewijn Koole voor Witfilm
eindredactie EO/IKONdocs: Margje de Koning

DE DEAL (2017/52’) is een productie van Witfilm & Monocle Productions in coproductie met EO/IKONdocs. De film kwam tot stand met steun van CoBO Fonds, Vluchtelingenwerk en Fred Foundation.

In de pers
Interview met de makers:
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2018/maart/de-deal.html

Recensie Groene Amsterdammer:
https://www.groene.nl/artikel/moria-ooit-het-beste-vluchtelingenkamp-van-griekenland-is-nu-het-slechtste

Verhaal Vrij Nederland:
https://www.vn.nl/turkije-deal-documentaire-botje/

Recensie NRC:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/15/de-turkijedeal-is-niet-af-a1595788

Recensie De Nieuwe Reporter:
http://www.denieuwereporter.nl/2018/03/documentairetip-de-deal-woensdag-22-55-uur-op-npo2/

Radio-interview met Els en Bram van Ojik:
https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/447687-de-erfenis-van-twee-jaar-turkije-deal

Artikel De Correspondent:
https://decorrespondent.nl/7988/het-vn-vluchtelingenverdrag-is-op-sterven-na-dood-met-dank-aan-europa/221786652252-0b3d1aa6